Barbera-rypäleestä tehdyt viinit ovat saavuttaneet suuren suosion, eivätkä syyttä. Väriltään tumma, maultaan keskitäyteläinen, mehukkaan hedelmäinen ja hapokas viini on monipuolinen kumppani ruualle, ja tietenkin hyvälle seuralle.

Rypälelajike on kotoisin Pohjois-Italiasta ja sitä viljellään myös muuallakin Italiassa. Rypäle kuitenkin viihtyy erityisen hyvin Italian luoteisosissa, Piemonten mäkisissä ja vuoristoisissa maisemissa. Barberan uskotaan olevan kotoisin Monferraton kukkuloilta, jossa se on tunnettu jo 1200-luvulta lähtien. Rypäle on ollut myös menestyksekäs vientituote. Italialaiset viinintekijät kotiuttivat sen Kaliforniaan ja Argentiinaan 1800- ja 1900-lukujen taitteessa. Barberaa tavataan jopa Australiassa asti, mutta uuden maailman erilaiset maaperät tekevät siitä hieman toisenlaisen rypäleen kuin alkuperäinen italialainen.

Barberalla on kolme keskeistä ominaisuutta: se on mehukkaan hedelmäistä, hapokasta ja tanniineiltaan maltillista. Rypäleen maussa on tunnistettavissa kirsikkaa, orvokkia, luumua ja mansikkaa. Tarkkanenäinen havaitsee jopa yrttisyyttä, anista ja fenkolia. Saattaapa suussa tuntua ripaus pippuriakin.

Barberaa tuotetaan Pohjois-Italiassa paljon. Esimerkiksi Piemonten viinintuotannosta se edustaa jopa puolta. Rypäle kestää melko hyvin kylmää, ja sitä voidaankin viljellä pohjoisten raikkailla alarinteillä. Pohjoiset olosuhteet ovat muovanneet Barberasta luotettavan rypäleen. Tummana ja voimakkaana, mutta vähätanniinisena rypäleenä Barbera sopii luontaisesti useammille viinin nautiskelijoille, jotka eivät kuitenkaan halua kokea tanniinien tuottamia karvaita makuelämyksiä.