Italia, Ranska ja Espanja ovat maailman suurimmat viinintuottajamaat. Tilastoissa Italia on tällä hetkellä suurin. Se on helppo ymmärtää, koska koko Italia on maantieteellisesti ja ilmastollisesti ihanteellinen maa viininviljelyä ajatellen. Lisäksi parantunut tietotaito ja kehittyneet rypälelajikkeet ovat auttaneet italialaista viinintuotantoa nousemaan maailman huipulle.

Monien mielestä parhaimmat italialaiset viinit tulevat pohjoisesta, vaikka muitakin huippualueita toki on. Tähän on muutamia syitä. Pohjoisten alueiden monimuotoisuus ja ruokakulttuuri sekä pitkäaikainen kokemus viiniköynnöksistä ja viininviljelystä.

Pohjoisen alueista ehkä legendaarisimmat löytyvät luoteisosista, erityisesti Piemontesta. Alppialueet ovat tunnettuja valkoviineistään ja Veneton alue muhkeasta ja erittäin alkoholipitoisesta Amaronestaan. Piemonten ja Lombradian alueen viinit, erityisesti punaviinit, ovat tasapainoisia, hienostuneita ja monipuolisia viinejä, joista lähes jokainen viiniystävä löytää itselleen sopivan kumppanin niin illallispöytään kuin seurusteluhetkiinkin.

Piemonte on viinimatkailijan ykköskohteita. Upeasti kumpuileva maasto kätkee rinteilleen viiniköynnöksiä, vanhoja linnoja ja kylien läpi kiemurtelevia teitä, joiden varrella saattaa löytyä vaatimattomannäköisiä majataloja, joissa kuitenkin tarjotaan maailman parhaimpia ruokia. Maiseman taustalla häämöttävät Alppien lumihuiput kruunaavat elämyksen.

Lombardia on pohjoisen alueista vastakohtien maakunta. Maantieteellisesti sieltä löytyy niin alppimaisemia kuin tasaista Po-joen laakson pohjaa, huippuunsa kehittynyttä teollisuutta ja oopperamaailman helmiä. Kiirettä, rauhaa, aurinkoa ja viljelysten päällä leijailevaa sumua.

Näissä tunnelmissa on hauska pyöritellä suussaan punaviiniä ja miettiä saapasmaan kiehtovia pohjoisia maisemia.